Kontoplan

Nya funktioner i din kassa!

Kontoplanen används för att ge varugrupper och betalmedel koppling till bokföringskonton för att underlätta vid bokföring. Att man har en korrekt kopplad kontoplan är en förutsättning för att Fortnox-tillägget skall fungera korrekt, samt att kunna exportera SIE-filer från Rapporter.

Det är värt att tänka på att detta inte påverkar Z-rapporter bakåt i tiden - bara rapporter efter datumet du gjort detta.

Observera att informationen vi presenterar nedan endast är för demonstrationssyfte och bokföringskonton ni ser i demonstrationen är inte nödvändigtvis korrekt för er verksamhet. Rådgör alltid med er revisor eller bokföringsfirma innan ni skriver in bokföringskonton i er kontoplan.

Se till att ni är inloggade i Backoffice.
Tryck på Konfigurera -> Kontoplan.

Här kan ni välja att lägga till BAS-konton, som vi har hämtat direkt från BAS-kontoplanen. Om ni föredrar att skriva in konton manuellt kan ni klicka på nedåtpilen och välja Skapa konto.

Se till att skapa alla konton ni kommer behöva. Det vill säga kassakonto och avräkningskonto för kort och kontant, avrundningskonto, mismatchkonto, samt försäljningskonto, momskonto och rabattkonto för era varugrupper och momssatser.

När detta är gjort så kommer er sida se ut något i stil med detta.
Observera att dessa konton återigen bara är för demonstrationssyfte, rådgör alltid med revisor och/eller bokföringsfirma innan ni skriver in bokföringskonton.

Koppla konton till varugrupper

Nästa steg är att koppla dessa kontoplaner till era varugrupper. Börja med att gå in på Artikelregister -> Varugrupper.

Klicka på Ändra på en av era befintliga varugrupper.

Ni kommer in i själva varugruppen och kan då välja Försäljningskonto, Rabattkonto samt Momskonto. Eftersom vi tidigare skapade dessa konton ska de finnas att välja i listorna.

Koppla konton till betalmetoder

Det sista vi ska göra är att justera konton för betalmetoder.

Gå in på Konfigurera -> Kassor.

Välj den kassa ni vill justera konton för med Bokföringskonton.

Ni kommer in på skärmen för konfigurering av bokföringsunderlag.

Välj rätt konton för Avrundningskonto och Mismatch-konto. Klicka sedan på Lägg till vid Bokföringskonton för betalmetoder.

Kryssa i alla betalmetoder du har och välj Lägg till.

Justera nu vilka konton som ska gälla för dina betalmetoder. Du kan göra detsamma för varugrupperna längre ned på sidan, men eftersom vi gjort det innan behövs det inte.

Klicka på Spara längst upp på skärmen så ska dina betalmetoder vara kopplade!